Hou jij je copy erbij?

May 17, 2021

hannah

May 17, 2021

Hou jij je copy erbij? Schrijf jij je copy right? Ben jij van de woorden én van de daden? Copywriting wordt steeds joliger, met als Grote Leider uiteraard Coolblue. Hun zonnepanelenaanbod ‘Volt goed’, op hun wagens staat ‘Klopt. Bus’. Geestig. Maar hoe komt het dat veel woordgrapjes NIET GRAPPIG zijn?  
 
Ik zat er deze week mijn hoofd over te breken toen ik de vraag las of je je copy right schrijft. Wat maakt nou dat ik denk: flauw? Ik stuitte op de ‘incongruity theory’. Volgens deze theorie werkt humor, omdat we een bepaalde uitkomst verwachten, maar er dan wat anders volgt.
 
Een leuke op Valentijnsdag, van Albert Heijn: ‘All you need is lof.’ Met een beeld van twee witloffen erbij die als een hartje staan. Inhakend op de actualiteit, verrassend doordat weinig mensen witlof associëren met liefde (misschien zijn er amourettes opgebloeid tussen de witloffen, maar het zullen er niet veel zijn).
 
Wat er volgens mij dus misgaat, zeker als er te veel taalgrapjes in een tekst staan: je begint al een bepaalde uitkomst te verwachten en dan volgt die ook. Dat is dus exact het tegenovergestelde van wat humor moet doen.
 
Kortom: als je schrijft, altijd je copy erbij houden.

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!