Discipline & schrijven: inspiratie uit de sportpsychologie

February 1, 2021

hannah

February 1, 2021

Vind je het lastig om discipline op te brengen, raak je redelijk snel afgeleid en lukt het je niet om de taken af te krijgen die je voor ogen hebt? Dan is dit een uitermate vervelende post.

De beroemde sportpsycholoog binnen het honkbal H.A. Dorfman schrijft dat ‘gestructureerde discipline noodzakelijk is als je jezelf wilt bevrijden van de tirannie van gedachten die alle kanten op vliegen’. En bij schrijven ligt die tirannie altíjd op de loer, voor vrijwel iedereen. Kortom: méér discipline is nodig.

Dorfman adviseert om vaste rituelen te creëren. Pitchers moesten voor de wedstrijd flesjes precies op dezelfde plek neerzetten, exact dezelfde strekoefeningen doen, dezelfde route afleggen. Alles voor de Heilige Taak.

Klinkt dat streng en saai? Fantastisch. Precies de bedoeling. Want juist een kloosterachtige structuur helpt enorm. Zelf sta ik in kleine kring bekend om mijn licht rigide werkstructuur. “Het is 9.01 uur, je bent natuurlijk al aan het werk, dat weet ik… :)” Ik dring hem aan anderen niet op, hoor, maar mocht het je ooit eens opvallen, dan weet je nu waarom: anders functioneer ik dus niet.

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!