Hoe je van ‘zomaar’ een observatie een verdiepend artikel maakt

September 14, 2020

hannah

September 14, 2020

Dat Adele tientallen kilo’s is afgevallen, dat weten we. Dat veel mensen daar iets van vinden: ook bekend. Maar wáárom hebben ze er een mening over? Wat zegt het over onze cultuur dat mensen teleurgesteld zijn dat de zangeres dunner is? Kijk, nu wordt het interessant.

Ik las onderstaand artikel over Adele in de Volkskrant en dacht: dit zijn precies het soort vragen die het verschil maken tussen ‘zomaar’ een observatie en een verdiepend artikel. Dit is waarom duiding van belang is en vooral: dit is waarom je altijd research moet doen als je schrijft. Alleen dan krijg je echt waardevolle verhalen.

Stel je bent bijvoorbeeld architect en er is een nieuw gebouw geopend in Amsterdam. Je vindt het niks en schrijft: wat een spuuglelijk gebouw is daar aan het IJ neergezet. Daar zullen vast en zeker reacties op komen, maar eigenlijk is het makkelijk roepen. Veel interessanter is het als je kunt verwoorden waarom je het gebouw niet mooi vindt. Past het niet in de omgeving? Is de bouwstijl ouderwets? En waarom dan?

Doe meer onderzoek

Ik spreek experts die interessante observaties hebben over hun vak, maar het lastig vinden erover te schrijven. Mijn advies is altijd: doe meer onderzoek. Stel de vragen achter de vragen. Wanneer je vastloopt, is onderzoek vaak de uitweg uit de impasse.

Overigens vind ik zelf niet veel van Adeles gewicht. Al moest ik wel 2x kijken of het dezelfde persoon was.

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!