RAMSES: of hoe je jezelf positioneert

April 9, 2019

hannah

April 9, 2019

De wereld had hem failliet verklaard en sowieso was vooral het Leven zijn grootste kunst, dus het lijkt voor sommigen niet logisch om je te richten tot Ramses Shaffy voor zakelijk advies.

Toch is hij voor mij een grote inspiratie, omdat werk waarvan je houdt wat mij betreft dicht bij levenskunst ligt. In zijn befaamde lied ‘Mens, durf te leven’ is een zin die ik aan elke ondernemer meegeef:

“Wees op je vierkante meter een vorst.”

In deze zin zitten twee hele belangrijke elementen:

1. De vierkante meter. Perk in wat je doet en voor wie. En als je het hebt ingeperkt, perk het nog iets meer in. Maak het superhelder. De kans dat het “niche” genoeg is, is waarschijnlijk niet zo groot. Misschien ben je wel het grootst op een vierkante centimeter. Ik ken iemand die is geen sport trainer, maar rugby coach gespecialiseerd in tackles. Kijk dat is nog eens een vierkante meter.

2. De vorst (of vorstin, uiteraard). Ik zie veel mensen in een formele kramp schieten als ze gaan schrijven. Zo zonde. Schrijf zoals je bent, write your talk. Laat jezelf zien en beheers die vierkante meter.

Je maakt het jezelf echt zoveel makkkelijker als je afbakent. Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je positie is en daar vervolgens niet meer van afwijkt. En dan laat zien hoe jij bent en op welke manier je werkt.

Jouw verhaal, verteld op jouw manier, en die tegelijkertijd aansluit bij de mensen die jij het liefst als klant hebt: dan ben je op jouw vierkante meter een vorst.

En hoe het ook zij, wat je ook doet, luister af en toe naar Ramses’ wijze lied: Mens, durf te leven.

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!