Waarom ons brein van toegankelijke teksten houdt

February 12, 2019

hannah

February 12, 2019

NERDY STUFF. Weleens gehoord van ‘cognitive fluency’? Waanzinnig interessant – vooral als je geïnteresseerd bent in hoe we met elkaar communiceren. Cognitive fluency komt erop neer dat wanneer we een plek, een beeld, een gezicht vaker zien, we er sympathieker tegenover staan. Dit geldt ook voor woorden. Hoe vaker we woorden lezen of horen, hoe eerder we ze aannemelijk vinden.

Dit klinkt misschien logisch: bekende dingen kosten minder energie om te verwerken, dus staan we er positiever tegenover. Het ‘voelt vloeiend’, vandaar de term fluency.

Maar realiseer je even de consequentie: dit betekent dat we toegankelijker teksten per definitie beter én geloofwaardiger vinden. Ongeacht ons opleidingsniveau of onze vakkennis. Bekend = betrouwbaar in onze hersenpan. We houden dus meer van toegankelijker teksten. Die woorden horen of zien we gewoon vaker. Als je schrijft en je wilt iemand overtuigen: gebruik toegankelijke taal. Je komt sympathieker en betrouwbaarder over. Probeer geen indruk te maken met ingewikkelde verhalen. Je lezer denkt: klopt dit wel?

BTW: Cognitive fluency is dus ook de reden dat marketing inzet op de kracht van herhaling. Simpelweg omdat onze hersens van bekende beelden houden.

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!