Toen mijn opdrachtgever mijn eerste factuur schreef

January 8, 2019

hannah

January 8, 2019

ZEKERHEID. Het was toeval dat ik zo’n 15 jaar geleden freelancer werd. Destijds was het nog niet zo gewoon om te zzp’en en eigenlijk had ik geen idee wat de bedoeling was. Ik werd freelance eindredacteur bij een tijdschrift en na een week of zes vroeg ik de leidinggevende wanneer ik betaald zou worden.

‘Daarvoor moet je een factuur sturen’, zei ze.

‘A ha’, zei ik. ‘En wat moet daar dan op staan?’

Zo kon het gebeuren dat die hulpvaardige leidinggevende mijn allereerste factuur heeft gemaakt. Wat ik zei: ik had geen idee.

Het heeft jaren geduurd voordat ik aan het freelancen gewend was geraakt – evenals mijn oma, die mij steevast vroeg: ‘Wanneer krijg je nou een báán?’ Waarop ik antwoordde: ‘Tja, dit schijnt ook een baan te zijn.’

Regelmatig spreek ik mensen die overwegen om voor zichzelf te beginnen. Zekerheid is dan vaak de reden om toch te blijven. Begrijp me niet verkeerd, ik zie zeker voordelen van loondienst. Zelfstandigheid is niet voor iedereen. Maar kies om de goede reden. ‘Voor jezelf’ betekent ook zekerheid: dat je je eigen koers kan varen, dat je niet afhankelijk bent van 1 opdrachtgever.

Het krachtigste verhaal is dat wat we onszelf vertellen. Onderzoek het. Wees eerlijk. Blijf niet hangen in ‘Ja maar’. Beslis dan.

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!