Alternatieven voor 9 erge clichés in vacatures

November 16, 2018

hannah

November 16, 2018

‘Hands on’, ‘spin in het web’, ‘geen van 9-tot-5-mentaliteit’. Iedereen ergert zich aan dit soort clichés in vacatureteksten (inclusief vaak de HR-adviseurs zelf). De hamvraag is alleen: WAT DAN WEL? Dit zijn een aantal heel concrete tips om tot spannender alternatieven te komen, aan de hand van 9 hele erge clichés.

Het is vaak lastig om alternatieven te vinden. Je hebt weinig tijd, dus grijp je terug op vacatureteksten die je al eerder hebt geschreven voor vergelijkbare functies. Je hebt weinig ruimte: een vacaturetekst biedt simpelweg niet zoveel plek om een lyrisch betoog op te schrijven over de positie die vrijkomt. Tot slot heb je niet altijd evenveel inspiratie: wat moet je schrijven in plaats van ‘proactief’?

Vacatureteksten: wat zorgt er nou voor dat een tekst cliché is?

Een cliché is een veelgebruikte uitdrukking die doordat hij zo vaak is gebruikt zijn kracht verliest. Kortom: super afgezaagd. Een cliché betekent dat de lezer de tekst saai gaat vinden. Daardoor gaat een potentiële kandidaat jouw bedrijf zomaar ook saai vinden. En dat is nou niet bepaald een goed begin van een eventuele werkrelatie. Want hoe inspirerender de tekst, hoe preciezer die aansluit bij jouw doelgroep, hoe succesvoller jij bent.

Hoe maak je nu wel wat van een vacaturetekst?

Dit is de belangrijkste truc:

Word héél concreet.

Bedenk wat een woord betekent in de specifieke situatie van die functie in jouw bedrijf.

‘Dynamisch’ betekent iets heel anders voor een supermarktmanager dan voor een verpleegkundige. Een communicatieadviseur is ook op nogal een andere manier ‘hands-on’ dan een chirurg.

Ga dus eerst schrijven wat iemand heel concreet doet en wat de verwachtingen zijn. Bijkomend voordeel is dat je lezer zich veel meer bij de baan kan voorstellen als de woorden concreter zijn. Pas na het verzamelen van je informatie ga je inkorten. Vaak blijkt het aantrekkelijker om verhalender en langer te schrijven dan dat je per se alles in 1 woord wilt vangen. Als je de ruimte hebt, zou ik dat zeker doen.

Vacaturetekstclichés: 9 alternatieven

Om je op weg te helpen, heb ik hieronder een lijst met concrete alternatieven voor clichés opgeschreven. Een disclaimer: voor elke functie wil je kijken wat precies past bij jouw bedrijf en bij die specifieke baan. Welke schrijfstijl hoort daarbij? De alternatieven zijn dus niet bedoeld als ‘nieuwe waarheden’. Eerder zijn ze een uitnodiging om creatief en met frisse blik naar een functie te kijken.

Hoe je dat aanpakt? Daarvoor stel je steeds de vraag: wat bedoel ik precies? De ene teamplayer is simpelweg de andere niet. Wanneer je daar heel precies in wordt, vind je als vanzelf woorden die passen bij die functie en er recht aan doen.

O ja, niet helemaal onbelangrijk: probeer altijd met een glimlach op je gezicht te schrijven. Klinkt misschien gek, maar als jij plezier hebt in het schrijven, proeft de lezer het. Een vacaturetekst mag ook echt een beetje leuk zijn. Je wilt toch dat de lezer enthousiast wordt over een baan. Daarmee bedoel ik niet dat je een komisch verhaal moet schrijven, maar wel: met een beetje plezier erin.

1.    Een teamplayer 

Een teamplayer is iemand die natuurlijk graag samenwerkt, maar wat bedoel je precies? Werk je in een gezamenlijk, agile project? Moet je vaak de organisatie in om informatie op te halen, waardoor collega’s elkaar uiteindelijk beter begrijpen? Werk je in een restaurant en is het fijn als je de keuken helpt wanneer het druk is?

Alternatieven kunnen dan zijn: agile held, interviewen als een journalist, keeper in de keuken      

2.    Proactief

Een proactief persoon komt in actie nog voordat een vraag is gesteld, maar wat bedoel je precies? Ben je een eventmanager die de klant verrast met een ongevraagd, mooi voorstel voor hun bruiloft? Werk je bij een accountantskantoor en moet je klanten direct informeren over de consequenties van een veranderde wet? Of ben je office manager en vindt de directeur het prettig als je de stukken hebt uitgeprint, zonder dat hij of zij daarom hoeft te vragen?

Alternatieven kunnen dan zijn: jij weet hoe je klanten positief verrast, zit boven op het nieuws, gedachten lezen (nou ja, als het ware dan)  

3.    Creatieve duizendpoot

Een creatieve duizendpoot is iemand die iets maakt of innoveert, maar wat bedoel je precies: je bent office manager en je hebt veel verschillende soorten taken? Je bent een communicatieadviseur die zowel berichten op Facebook plaatst als het managementteam adviseert? Je bent een grafisch ontwerper die voor verschillende opdrachtgevers werkt?

Alternatieven kunnen dan zijn: Mail-bel-print – jij regelt het, van online tot strategie, ontwerpen voor food industrie én overheden     

4.    Dynamisch

Een dynamisch persoon houdt ervan als er een beetje leven in de tent is, maar wat bedoel je precies: persoonlijk assistent van een influencer die alles achter de schermen moet regelen? Een MT-lid dat veel moet reizen voor zijn/haar werk? Een recruiter die veel gesprekken voert met allerlei verschillende doelgroepen?

Alternatieven kunnen dan zijn: zorgen dat alles is geregeld, internationaal, regelmatig meetings in het buitenland, topinterviewer       

5.    Enthousiast

Een enthousiast iemand is goed gemutst, maar wat bedoel je precies: zit je op een open afdeling waar je veel contact met elkaar hebt en het dus prettig is als je een beetje vrolijk bent? Werk je in een callcenter en krijg je klanten aan de telefoon, waarbij het prettig is als je niet met een sombere stem antwoordt? Zit je in het entertainmentteam in een recreatiepark en moet je kinderen vermaken?

Alternatieven kunnen dan zijn: altijd in voor een praatje, glas halfvol, ook bij moeilijke klanten blijf je glimlachen, stuiterbal, hoge energie  

6.    Flexibel  

Een flexibel iemand laat zich niet makkelijk uit het veld slaan wanneer een situatie verandert, maar wat bedoel je precies: je werkt ook buiten standaard kantoortijden? Je wordt regelmatig geconfronteerd met niet te voorziene problemen, bijvoorbeeld op de ambulance? Je bent sporttrainer en je geeft aan veel verschillende doelgroepen les, van bejaarden tot kinderen?

Alternatieven kunnen dan zijn: ook nachtdiensten, goed in crisis, bejaarden vind je net zo leuk als kinderen

7.    Een echte verbinder

Jij zorgt dat de neuzen de neuzen dezelfde kant op komen te staan, maar wat bedoel je precies: Je bent bestuurder en je moet ervoor zorgen dat iedereen uiteindelijk je plan gaat uitvoeren? Je werkt in een werkplaats waar makkelijk gedoe kan ontstaan? Je bent een lobbyist?

Alternatieven kunnen dan zijn: mensen mogen jou, je krijgt zaken voor elkaar, zorgt voor rust in teams

8.    Stressbestendig

Als het lastig wordt, blijf jij kalm, maar wat bedoel je precies: Je bent journalist en je hebt keiharde deadlines? Je werkt bij een koffietent waar vaak lange rijen staan? Je bent arts en werkt met zaken die soms leven en dood raken?

Alternatieven kunnen dan zijn: deadlinewerker, blijft rustig bij lange rijen, kalm in moeilijke gesprekken

9.    Out-of-the-box denken

Je komt met nieuwe ideeën waar nog nooit iemand aan gedacht heeft, maar wat bedoel je precies: werk je bij een reclamebureau als strateeg en moet je nieuwe ideeën genereren? Ben je productontwikkelaar? Ben je manager bij een bedrijf dat behoefte heeft aan een nieuwe strategie?

Alternatieven kunnen zijn: Letterlijk alles inspireert je, ideeëngenerator, verbindt een vlinder met een storm, brengt de stukjes voor onze nieuwe strategie bij elkaar   

Ik realiseer me goed dat ‘de waarheid’ er niet tussen staat. Die is totaal afhankelijk van jouw bedrijf en de stijl die erbij hoort. Zie deze post als inspiratie om met creativiteit naar je vacaturetekst te kijken. Want hoe inspirerender die is en hoe beter die past bij jouw potentiële kandidaat, hoe succesvoller jouw sourcingtraject gaat zijn.

Wil jij betere vacatureteksten schrijven? De schrijftraining gaat jou enorm helpen!

enorm helpen

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!