Onvolledig zijn is nog zo makkelijk niet

June 18, 2018

arcift

June 18, 2018

Vind je het lastig om ONVOLLEDIG te zijn als je schrijft? Ik kom dit veel tegen bij juristen, academici en ingenieurs die in hun werk juist worden afgerekend op volledig zijn. En dat kan behoorlijk in de weg zitten als je een toegankelijk artikel wilt schrijven. What to do?

Stel je bent jurist

Stel je bent jurist en er is een wetswijziging die relevant is voor je klant. Je wilt die delen, maar er zijn ook wat uitzonderingen op de wet, waardoor je artikel ineens heel lang of wollig kan worden als je die allemaal opschrijft. Dat wil je niet. 

Wetswijziging: zo kan het ook

Er zijn dan twee ‘workarounds’:

* Richt je op de BELANGRIJKSTE verandering. Benoem dat deze de highlight is, dat er uitzonderingen zijn maar dat je die nu buiten beschouwing laat.

* Maak een SERIE van artikelen. Focus je in elk artikel op een deel van de wetswijziging en link ze naar elkaar. Dat maakt het voor de lezer behapbaar. Het is dan leuk om praktijkvoorbeelden te gebruiken. 

What’s in it for me?

Wat je ook doet, maak NIET puur een beschrijving van de wijziging. “Vandaag is wet XYZ van kracht gegaan”. Dat kan een klant overal lezen. Maak het persoonlijk én leg uit wat de verandering concreet voor de klant betekent. Zeker online denkt iedereen: ‘what’s in it for me?’ Hou daar rekening mee. 

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!