Zo word schrijven makkelijker

June 18, 2018

arcift

June 18, 2018

Word je HEEL ongedurig als je moet schrijven? Nog even een koffietje halen, nog even naar de WC en, o ja, nog even je moeders appje beantwoorden over die foto die ze stuurde (ja, de bloemen zijn mooi!).

Voor je het weet ben je een halfuur verder, staat er nog niets op papier en denk je: wat heb ik nou weer met mijn tijd gedaan. Voel je dan niet schuldig, want het gebeurt iedereen, inclusief ervaren schrijvers zoals ik en zelfs beroemde auteurs krijgen te maken met een writer’s block.

Schrijven met plan

Als ik zelf vastloop of zit te dagdromen, weet ik inmiddels wel wat ik fout heb gedaan: ik heb geen plan gemaakt. Ik ga achter mijn computer zitten en “zie wat er komt”. Nou, dat is soms met hagel schieten, want net zo goed komt er dus niets en zit je weer je Facebook tijdlijn door te akkeren.

Dus wil je voorkomen dat je vastloopt?

Maak eerst OP PAPIER (dat is echt belangrijk) een grove structuur van wat je wil vertellen. Wat zijn de bouwstenen van je verhaal? Wat zijn de punten die je wil maken? En hoe ga je van het ene punt naar het andere?

En als je visueel bent ingesteld, maak je een tekening of mindmap. Op het moment dat je de structuur op papier hebt, ga je pas achter de computer zitten. Ik beloof je dat je dan veel sneller je verhaal hebt.

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!