Herb Kelleher of het geheim van strategische verhalen vertellen

January 15, 2018

arcift

January 15, 2018

Hoe vertel je een goed strategisch verhaal? Op de foto onder aan dit bericht zie je Herb Kelleher. Hij was niet alleen oprichter van Southwest Airlines in de VS; hij was ook een van die mensen die heel goed zijn strategie in een simpel, makkelijk te onthouden verhaal wist te gieten. Zo kreeg hij iedereen, van stewardess tot aandeelhouder, met de neus dezelfde kant op. Een inspiratie. Dit is wat hij bijvoorbeeld vertelde over zijn strategie om de ticketprijzen laag te houden:

‘Grappig, ik krijg voortdurend brieven van aandeelhouders en vaak zijn dat boze brieven. Ze schrijven: “America West vliegt tussen Los Angeles en Las Vegas voor $149 enkele reis. En jij, Herb Kelleher van Southwest, rekent voor hetzelfde ticket $79. Waarom heb je niet het fatsoen om de prijs ten minste te verhogen tot $129? Waarom laat je zoveel marge liggen?” Dan schrijf ik de volgende dag terug: “Hartelijk dank voor uw brief. Ik vrees echter dat u niet helemaal heeft begrepen wie wij zijn en al helemaal niet wie onze concurrenten zijn. Dat is de auto, niet de andere luchtvaartmaatschappijen. Het kost $79 om van Los Angeles naar Las Vegas te rijden, inclusief benzine, onderhoud en verzekering. Daarom vragen we dat bedrag voor onze tickets.”

Dit is hoe jij ook een goed strategisch verhaal maakt dat mensen onthouden:

  • Hou het kort. Hou ongeveer 1,5 tot 2 minuten aan.
  • Voer niet te veel personages op. Max 2-3. Kelleher noemt zichzelf plus ‘de aandeelhouders’. De aandeelhouders zijn dan als het ware 1 groep.
  • Hou het simpel. Richt je op 1 boodschap.
  • Vertel het verhaal in de tegenwoordige tijd. Dat zorgt ervoor dat mensen het gevoel hebben dat ze er zelf echt bij zijn.

0 Comments

Submit a Comment

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang met onregelmatige regelmaat mijn verhalen over communicatie, taal en creativiteit.

Je bent met succes geabboneerd!